Palvelut / ELINKAARIKATTO® / ELINKAARIKATTO® poistaa huolet, mutta säästää rahat

ELINKAARIKATTO® poistaa huolet, mutta säästää rahat

Lue markkinointijohtaja Jouni Ahvenvaaran mietteitä ELINKAARIKATTO®-palvelusta, sen synnystä sekä sen tuomista eduista.

Palvelut / ELINKAARIKATTO® / ELINKAARIKATTO® poistaa huolet, mutta säästää rahat

ELINKAARIKATTO® poistaa huolet, mutta säästää rahat

Lue markkinointijohtaja Jouni Ahvenvaaran mietteitä ELINKAARIKATTO®-palvelusta, sen synnystä sekä sen tuomista eduista.

ELINKAARIKATTO® – kattoremontti pitkällä tähtäimellä, kiinteistön elinkaari edellä

Kattotutkan kehittämä ELINKAARIKATTO® ottaa kokonaisvastuun katon kunnosta ja ylläpidosta 25 vuodeksi. Näin katon tarvitsemat huollot ja ennakoivat korjaukset voidaan hoitaa suunnitellusti eikä ikäviä paljonkin korjusrahaa vaativia vahinkoja satu. Katto pysyy kunnossa ja kiinteistön arvo säilyy.

– Jokaisessa kattoremontissa tarvitaan elinkaari-ajattelua, markkinointijohtaja Jouni Ahvenvaara muistuttaa.

 

ELINKAARIKATTO® – kattokvartaali on 25 vuotta

ELINKAARIKATTO® poistaa huolet, mutta säästää rahat

ELINKAARIKATTO® on elinkaariajatteluun pohjautuva innovaatio KVR-urakasta.

– Vesikattojen rakentamiseen tuli uusia rakennetyyppejä ja tavanomaisesta poikkeavia materiaaleja 10–15 vuotta sitten. Samaan aikaan hankkeiden kustannukset kasvoivat. Urakoitsijat joutuivat tarjoamaan kohteita itselleen uusilla toteutustavoilla. Tuolloin mietimme Kattotutkassa, mikä olisi tilaajille paras urakkamalli ja toteutustapa. Etsimme ratkaisumallia, jossa yhdistyisivät tilaajan etu sekä meille pitkältä aikaväliltä tutut rakentamistavat, kertoo Kattotutkan markkinointijohtaja Jouni Ahvenvaara ELINKAARIKATTO®-palvelun alkuvaiheista.

Näin luotiin alalla ainutlaatuinen toimintamalli, joss tilaaja ulkoistaa koko kattoremontin kokonaisvastuun aina lähtötilanteen kartoituksesta ja suunnittelusta alkaen kattourakoitsijalle. Vastineeksi hän saa uusitun katon sekä katon täydellisen ylläpidon kattourakoitsijan vastuulla ja 25 vuoden takuulla.

– Kattotutkan täyttäessä 25 vuotta, mietimme, mikä on uskottava takuuaika elinkaarimallilla toteutetussa vesikatossa. Näin päädyimme tarjoamaan takuuaikaa, joka vastaa yrityksemme ikää. Toisena perusteena oli se, että vanhimmat, edelleen hyväkuntoiset, urakoimamme vesikatot olivat tuolloin 25-vuotiaita.

– Saimme myös yhteistyössä luotettavien ja pitkäaikaisten kumppaneittemme kanssa rakennustarvikkeiden takuuajat vastaamaan koko toteutuksen takuuaikaa. Varsinaisessa rakentamisessa toteutustavat, työmenetelmät ja materiaalit olivat meille hyvin tuttuja ja käytännössä toimiviksi todettuja, Ahvenvaara kertoo.

ELINKAARIKATTO® tehdään aina kuntotarkastettuun vesikattoon. Kuntotarkastus perustuu RT-ohjetiedostoihin ja kuntoluokka määritellään ohjekortin mukaan. Kuntoluokaltaan uusimiskuntoiset (kl1) vesikatot kannattaa uusia ELINKAARIKATTO®-periaatteella.

– Suurin kustannussäästö mitataan pitkällä aikavälillä. Huolellisesti toteutettu ja säännöllisesti huollettu vesikatto on käyttöikäänsä vastaavassa kunnossa 25 vuoden jälkeenkin.

Kuin itselle tekisi

Elinkaari-ajattelussa ei lasketa rakentamisen kustannuksia kertainvestointina, vaan arvioidaan myös huollon ja korjausten kustannukset koko elinkaaren ajalta. Kun urakoitsija sitoutuu itse vastaamaan työnsä tuloksista sovitun, usein parinkymmenen vuoden ajalta, huonosti tehty työ syö omaa tulosta.

– Kattotutkan ELINKAARIKATTO®-mallissa toteutustapa valitaan tarkastuksen pohjalta juuri kyseiselle kiinteistölle oikein mitoitetusti. Näin vältytään yli- ja alikorjaamiselta. Kun vastaamme vesikatosta myös toteutusvaiheen jälkeen pitkään, meidän on suunniteltava kaikki ratkaisut erittäin huolellisesti. ELINKAARIKATTO® on vähän kuin itselle tekisi, Ahvenvaara toteaa.

– Perinteinen tapa on ollut, että tilaaja pyytää luotettavalta urakoitsijalta toteutustavan ja urakkatarjouksen.

– Urakoitsijan suunnittelemana tässä vaiheessa säästyy kustannuksia. Urakka toteutetaan aina voimassa olevien määräysten ja ohejiden mukaisesti. Pitkään käytössä olleet ja toimiviksi todetut toteutusmenetelmät nopeuttavat työtä. Kattotutkan sunnittelua valvoo tilaajan halutessaan asettama valvoja, joten suunnitteluvaihe on myös toisen osapuolen arvioinnissa.

Ammattilaiset asialle

Kattotutka on luonut alalle toimintamallin, jossa vesikattoja tarkastavat alan erikoistuneet ammattilaiset.

– Nykyisin vesikattojen tarkastukset ja huoltaminen ovatkin yleistyneet merkittävästi. Kokonaisuutena olen kuitenkin edelleen varsin huolestunut kotimaisesta kansallisomaisuudesta, koska tarkastuksia tehdään yhä liian harvaan vesikattoon. Kattotutkan mission "huolehdimme omaisuudestasi, intohimona katot" mukaisesti muutamme tilannetta kuitenkin päivittäin parempaan suuntaan. Tässä työssä eturintamassa ovat kymmenet vesikattojen kuntotarkastajamme eri puolilla, Jouni Ahvenvaara sanoo.

Jouni huomauttaa, että kiinteistön tai vesikaton ikä ei kerro todellista tilannetta.

– Tarkastamissamme kiinteistöissä on ollut hiljattain tehtyjä vesikattojakin uusimiskunnossa. Kaikille vesikatoille kannattaa ehdottomasti tehdä kuntotarkastus. Paras hyöty tarkastuksesta saadaan uusille vesikatoille, koska ennen ongelmien ilmaantumista voidaan vesikatto yleensä vielä korjata. Tarkastus tulisi teettää myös aina ennen 2- ja 10-vuotistakuiden päättymistä.

Hänen mukaansa vesikattojen korjaustarpeet tulevat pääosin huonoista rakenneratkaisuista, osaamattomasta urakoinnista, riittämättömästä huollosta ja jälkikäteen vesikatoille asennettavista lisävarusteista ja laiteasennuksista. Rakennuskannan ikääntyminen tuo varmasti mukanaan lisääntyvää korjausvelkaa.

ELINKAARIKATTO® vastaa tähän haasteeseen.

– Laadukkaasti oikeilla ja oikein mitoitetuilla menetelmillä tehty sekä hyvin huollettu vesikatto kestää varmasti laskennallisen elinkaarensa ajan.

– Jokaisella katolla on oma elinkaarensa ja tiedämme vuosien kokemuksella, että huoltamattomilla katoilla se on monin verroin huollettua kattoa lyhyempi. Siksi jokaisessa kattoremontissa tarvitaan elinkaariajattelua.

Vaikka 25 vuotta on perheyrityksen kvartaali, voiko tilaaja luottaa niin pitkään ELINKAARIKATTO®-tuotteen takuuaikaan?

– Kattotutka on suomalainen perheyritys, jossa toinen sukupolvi on johtamassa ja omistajana mukana. Yrityson toiminut pitkään ja on vakavarainen. Tämän uskottavampaa takuun myöntäjää on hyvin vaikea löytää, Ahvenvaara kuittaa.

 

Teksti: Lenna-Kaisa Simola
Julkaistu alunperin Kattotutka 2023 -lehdessä

Käytämme evästeitä (olet hyväksynyt) (olet kieltänyt)

Käytämme oheisia kolmansien osapuolten evästeitä kävijäseurantaan ja markkinointiin sekä siirrämme tietoja EU:n ulkopuolelle kuten Yhdysvaltoihin, mikäli annat tälle suostumuksen klikkaamalla "Hyväksy". Lisätietoa

Google
Kävijäseuranta ja tiedonkeruu markkinointiin
Facebook
Mainontaan liittyvä tiedonkeruu
Microsoft
Mainontaan liittyvä tiedonkeruu
Serviceform
Asiakaspalvelu- ja chatbot-palvelu
Hyväksy
Kiellä
Peru