Lue Kouvolan aluepäällikkö Pekan ajatuksia turvallisuudesta katoilla – erityisesti työturvallisuudesta.
Lue Kouvolan aluepäällikkö Pekan ajatuksia turvallisuudesta katoilla – erityisesti työturvallisuudesta.
Mitä sinulle tulee mieleen sanasta turvallisuus? Itselleni tulee mieleen moniakin asioita. Ensimmäisenä tulee mieleen törmäystestit, joissa autoilla törmätään esteeseen ja annetaan pisteitä turvallisuuden mukaan. Myöskin nykyinen maailmanpoliittinen tilanne tulee herkästi mieleen. Sana turvallisuus voidaan siis liittää melkein mihin aihealueeseen tahansa. Tässä blogissa käsittelen turvallisuutta lyhyesti omasta näkökulmastani vesikattoihin ja työturvallisuuteen liittyen.
Oma asenteeni turvallisuuteen on muuttunut reilusti vuosien varrella. Urani alkuaikoina asennustöissä 90-luvun alkupuolella turvallisuus ei ollut läheskään niin paljon esillä kuin nykyään. Jos katolla oli niin paha paikka, että sinne ei uskaltanut mennä, niin haettiin vuokraamosta köydet ja valjaat. Isotkin kattoremontit tehtiin ilman putoamissuojauksia. Normaaliin varustukseen ei kuulunut henkilökohtaisia suojaimia, vaan töitä tehtiin vanhat farkut ja lenkkarit jalassa ilman paitaa. Riskejä ei hirveästi arvioitu ennen työn aloitusta. En muista, että mitään vakavampia tapaturmia olisi kuitenkaan sattunut. Liekö hyvää tuuria?
Usein meillä ihmisillä on kaikkea uudistusta vastaan muutosvastarintaa. Muistan itse, miten hankalalta alkuun tuntui tehdä töitä kypärä päässä, valjaat päällä ja köysi kireällä. Kaikkeen tähän kuitenkin opittiin ja totuttiin vähän kerrallaan. Nykypäivänä asentajilla on kaikki henkilökohtaiset turvavarusteet kunnossa ja niitä käytetäänkin kiitettävästi. Iso asennemuutos on tämän osalta tapahtunut.
Työtapojen kehittyessä ja muuttuessa, myös erilaiset turvallisuuteen liittyvät varusteet ja toimintatavat kehittyvät. Hyvä esimerkki tästä on tulitöissä avoliekin häviäminen katoilta kokonaan Kattotutkan työmailla. Tämä on vaatinut paljon suunnittelua ja testauksia sekä isona asiana myös asennemuutoksen. Määrätietoisella työllä on kuitenkin löydetty oikeat työkalut, tuotteet sekä menetelmät. Kattotulitöiden riskit on saatu minimoitua oikeilla menetelmillä. Tätä tukevat myös tilastot.
Kattotutkan yksi arvoista on, turvallisesti. Mitähän tässä on mietitty, kun yksi kolmesta nimetystä arvosta on turvallisesti? Ainakin sitä, että turvallisuuteen, erityisesti työturvallisuuteen, suhtaudutaan vakavasti ja sen eteen tehdään paljon töitä. Pitkäkestoinen työ työturvallisuuden eteen on tuonut tuloksia. Tätä voidaan mitata esimerkiksi tapaturmataajuudella. Tällä hetkellä Kattotutkan tapaturmataajuus on reilusti rakennusalan yleistä keskiarvoa alempi.
Yksi osa työtä on turvallisuusasioiden jatkuva esilläpito. Jokaisessa palaverissa ja työmaakäynnissä on turvallisuus esillä ja työmaakäynnit kirjataan ylös. Henkilökuntaa haastetaan myös ilmoittamaan läheltä piti -tilanteet ja poikkeamat. Poikkeamailmoitukset ja läheltä piti -ilmoitukset jaetaan sähköisesti kaikille luettavaksi ja opiksi.
Kaikkien työmaiden alkuun tehdään työn ja riskien arviointi ennen työn aloitusta. Tarvittaessa muutetaan työtapaa tai työvälineitä työn turvallisen suorittamisen varmistamiseksi.
Tärkeä asia vesikatoilla töitä tekeville on kattoturvallisuus. Käytännössä siis se, että katolle on turvallinen kulku, katolla on turvallista liikkua ja katolta löytyy turvaköydelle kiinnityspisteet. Näissä varusteissa on valitettavan usein puutteita.
Vastuu vesikattojen turvavarusteista on aina kiinteistön omistajalla. Tiedostavatko kaikki oman vastuunsa? Vielä aika-ajoin törmätään sellaiseen ajatukseen, että ei meidän katoltamme ole kukaan aiemminkaan pudonnut ja ei siellä ennenkään ole tarvinnut turvavarusteita. Asennemuutosta vaaditaan turvallisuusteemoissa myös kiinteistön omistajien ja hallinnoitsijoiden osalta. Laitetaan meidän katon osalta turvallisuusasiat kuntoon. Asioita esillä pitämällä voidaan saada tässäkin muutosta aikaan. Jos Koko ketju toimii samojen arvojen mukaisesti, niin turvallisuus pystyy harppaamaan vielä ison loikan eteenpäin.
Yhdessä voimme vaikuttaa työturvallisuuteen – jotta jokainen pääsisi terveenä kotiin jokaisena työpäivänä. Tässä on hyvä tavoite meille kaikille alasta riippumatta.
Kirjoittaja: Pekka Inkeroinen, Kattotutka Kouvola
Julkaistu: 16.5.2024
Olen Pekka Inkeroinen pitkän linjan katto-osaaja – erikoisalana konesaumatut peltikatot. Työurani on alkanut Kattotutkalla peltisepän töissä jo vuonna 1993. Suoritin rakennuspeltiseppämestarin erikoisammattitutkinnon työni ohessa ja olenkin päässyt kouluttamaan peltisepän taitoja lukuisille uusille työntekijöillemme vuosien varrella. Myöhemmin minulle on tullut tutuksi myös työnjohtotehtävät ja verstasmiehen työt. Nykyään toimin Kouvolan toimipisteen aluepäällikkönä.
Asiakkaitamme ovat mm. taloyhtiöt, kiinteistöyhtiöt, seurakunnat, kaupungit ja kunnat. Osaamiseemme luottavat vahvasti useat isot kiinteistöalan tunnetut toimijat.
Mielenkiintoisia näkemyksiä, kokemuksia sekä uusia ajatuksia katoilta ja niiden ulkopuolelta. Uudessa Kattotutka-blogissa tartutaan ajankohtaisiin ja asiakkaitamme askarruttaviin teemoihin. Kirjoittajina toimivat omat työntekijämme, kattoalan asiantuntijat, jotka pääsevät tuomaan ammattitatonsa esiin ja jakamaan sen teille lukijoille.
Kattotutkan arvot ovat: turvallisesti, keskellä toimintaa, luotettavana kumppanina. Vuosikymmenten ajan olemme olleet turvallisia ja luotettavia kumppaneita asiakkaillemme sekä yhteistyökumppaneillemme, mutta myös turvallinen ja luotettava työnantaja omille työntekijöillemme.
Turvallisuus on itseisarvo ja lähtökohta kattotöissä. Turvallisuus kattotöissä koostuu useista eri tekijöistä. Työturvallisuus, asukasturvallisuus, taloudellinen turvallisuus, paloturvallisuus... Tutustu tarkemmin turvallisuustekijöihin ja niiden toteutumiseen Kattotutkalla.
Tarkastamme, korjaamme ja huollamme peltikatot, kuparikatot, huopakatot ja tiilikatot – niin isoissa kuin pienissäkin kiinteistöissä. Peltikattoremontti ja huopakattoremontti voidaan tehdä myös ELINKAARIKATTO® -urakkamallilla ylivertaisella 25 vuoden täystakuulla!
Peltikaton maalaus, tiilikaton pinnoitus, kattojen lumenpudotus, vesikourujen saneeraus, sadevesijärjestelmät ja katon turvavarusteet täydentävät palveluvalikoimamme kokonaisvaltaiseksi, jolloin muita sopimuskumppaneita katon kunnossapitoon ei tarvita.