Blogi / Reagoinnista ennakointiin

Reagoinnista ennakointiin

Lue Kuopion aluepäällikkö Miikan ajatuksia kattotarkastuksista ja erityisesti ennakoinnin merkityksestä vesikaton ylläpidossa.

Blogi / Reagoinnista ennakointiin

Reagoinnista ennakointiin

Lue Kuopion aluepäällikkö Miikan ajatuksia kattotarkastuksista ja erityisesti ennakoinnin merkityksestä vesikaton ylläpidossa.

Kuulen monesti sanottavan, että meillä ei ole ollut mitään isompia ongelmia, kun tulee puheeksi vesikaton kuntotarkastus. Tätä argumenttia käytetään perusteluna, ettei kattoa tarvitsisi tarkastaa. Tämä ajattelutapa on meidän suomalaisten kiinteistönhoidossa yksi keskeisimpiä ongelmia. Asioihin puututaan vasta sitten, kun ongelmia syntyy.

Vesikaton kuntotarkastus olisi hyvä tehdä nimenomaan silloin, kun ongelmia ei vielä ole ollut. Ammattitaitoisen tarkastuksen avulla katon mahdolliset ongelmat löydetään ja ne voidaan korjata ennakkoon. Näin vältytään turhilta vesivuodoilta ja kustannuksilta. Keskimäärin me toimimme liian myöhään ja tarkastuksia tehdään, kun katto on jo vuotanut. Välillä kuulee puhetta siitä, että vesikaton vuotamista pidetään normaalina kevään merkkinä.

Kattotutka tekee vuototutkimuksia katoilla lähes päivittäin ja useimmiten vuodon syy olisi ollut havaittavissa jo ennakkoon vesikaton kuntotarkastuksella. Vuonna 2023 Kattotutkan tarkastuksen piiriin kuului 13 000 rakennusta ja yli 6 miljoonaa neliömetriä kattoa. Kattotutka on tehnyt vesikaton kuntotarkastuksia 90-luvulta lähtien ja olemme kaikkien näiden tarkastusten perusteella luokitelleet vesikaton ongelmien aiheuttajat kolmeen tyypilliseen kategoriaan. Katolla ongelmia yleisesti aiheuttavat: 1. Alun perin toimimaton ratkaisu 2. Huolimattomasti tehty vesikatto 3. Huonosti huollettu katto. Nämä kaikki ovat useimmiten sellaisia, jotka havaitaan vesikaton tarkastuksella.

Peltikattotarkastus
Ennakointi on valttia kattoasioissa.


Kiinteistöjen omistajat tietävät, että vesikatto ei ole ikuinen ja se tarvitsee säännöllistä huoltoa ja ylläpitoa. Suomen olosuhteet ovat erittäin haastavat ja voivat itsessään jo aiheuttaa katolle ongelmia. Pelkästään vesikaton lämpötilaero voi vuoden aikana olla yli sata astetta. Siitä huolimatta katon kuntoa ei välttämättä haluta tarkastaa. On minulle sanottu syyksi myös, ettei uskalla tarkastaa kattoja, kun pelottaa, mitä sieltä löytyy.

Kattotutkalla on se periaate, että tutkittu tieto on kaiken tekemisen perusta. Ensin halutaan tutkia tarkkaan, missä kunnossa katto on ja miten se kannattaa korjata. Tutkitun tiedon perusteella on helpompaa tehdä suunnitelmat katon korjaamiseksi ja saada myös realistinen korjausvelka katon osalta. Vain ennakoimalla ja huoltamalla kattoa saadaan hyödynnettyä kattojen maksimaalinen käyttöikä. Me lähdemme siitä periaatteesta, että kattoja ei ylikorjata eikä myöskään alikorjata. Vaan kaikki toimenpiteet katolle tehdään todellisen tiedon pohjalta ja sitä ajatellen, että katon elinkaari voitaisiin hyödyntää maksimaalisesti.

Missähän kunnossa meidän suomalaisten autot olisivat, jos niistä pidettäisiin samalla tavalla huolta kuin vesikatoista pidetään? Autoakin täytyy huoltaa ennakkoon, jotta vältytään isommilta vahingoilta. Vesivahingot tulevat aina kalliimmaksi vaihtoehdoksi omistajien kannalta. Onneksi vesikattojen osaltakin on paljon valveutuneita kiinteistöjen omistajia, jotka haluavat katolle säännöllisen tarkastuksen ja huollon. Säännöllinen vesikaton tarkastus ja huolto pitää katon kunnossa ja jatkaa katon käyttöikää merkittävästi verrattuna huoltamattomaan kattoon, jota ei tarkasteta säännöllisesti.

Suosittelen siirtymään reagoinnista ennakointiin ja tarkastamaan vesikatot ennen kuin ne vuotavat. Todellisen tiedon pohjalta pystyy tekemään luotettavan suunnitelman katon kunnostamisesta ja huoltotarpeesta. Asukkaiden on mukavampi juoda olohuoneen sohvalla kahvia, kun he tietävät, että meidän taloyhtiössämme mahdolliset vesikaton vuodot pyritään ennakoimaan säännöllisellä katon tarkastuksella ja huollolla.

Sellaisiakin vuotojakin voi sattua, joihin ei voi varautua, mutta riskejä minimoimalla yllättäviäkin vuotoja voidaan vähentää. Suurimmaksi osaksi vuotojen syyt ovat etukäteen havaittavissa ammattilaisen silmällä, ja sen vuoksi ennakointi on aina järkevämpää ja edullisempaa kuin seurauksiin reagoiminen.

Kirjoittaja: Miika Jokitalo, Kuopio
Julkaistu: 25.4.2024

Miika Jokitalo, Kuopio

 

Olen Miika Jokitalo Kuopion toimipisteen aluepäällikkö. Koulutukseltani olen sosiaalipsykologi ja nykyisessä työtehtävässä vastaan Kuopion yksikön toiminnasta, myynnistä sekä henkilöstöstä. Haluan edistää kiinteistöjen ylläpidossa ennakoivampaa ajattelutapaa, jotta vältyttäisiin turhilta kattovuodoilta ja kattokorjauksilta. Näin saadaan myös kattojen laskennallinen ikä hyödynnettyä maksimaalisesti. Vapaa-ajalla harrastan metsästystä ja monipuolisesti erilaisia urheilulajeja. Blogissa jaan ajatuksiani ja kokemuksiani kattoalasta.

Asiakkaitamme ovat mm. taloyhtiöt, kiinteistöyhtiöt, seurakunnat, kaupungit ja kunnat. Osaamiseemme luottavat vahvasti useat isot kiinteistöalan tunnetut toimijat.

Tutustu referensseihimme »

Lue asiakaskokemuksia »

Olemme
tarkastaneet
jo yli 25 000
kattoa

Tutustu Kattotutka-blogiin

Mielenkiintoisia näkemyksiä, kokemuksia sekä uusia ajatuksia katoilta ja niiden ulkopuolelta. Uudessa Kattotutka-blogissa tartutaan ajankohtaisiin ja asiakkaitamme askarruttaviin teemoihin. Kirjoittajina toimivat omat työntekijämme, kattoalan asiantuntijat, jotka pääsevät tuomaan ammattitatonsa esiin ja jakamaan sen teille lukijoille.

Lue lisää »

Tarkastus on katon ylläpidon perusta

Vesikaton merkitystä ei voi liikaa korostaa sen ottaessa vastaan kaiken taivaalta tulevan niin lumena kuin vetenä. Todellinen tieto katon kunnosta saadaan ainoastaan asianmukaisella ja säännöllisellä tarkastuksella.

Kattotarkastajamme tuntevat vesikatot ja niiden yksityiskohdat. Ammattitaito on yhdistelmä vuosikymmenten kokemusta vesikattojen parissa, uraauurtavaa kehitystä sekä intohimoa kattoalaa kohtaan. Tarkastusvalikoimaamme kuuluvat monipuoliset tarkastukset kaikille katemateriaaleille ja kattotyypeille.

Tutustu tarkemmin »

Vesikaton kuntotarkastus perustuu pääosin pintapuolisiin, mutta myös pienimuotoisesti rakenteisiin kohdistuviin, rakenteita rikkomattomiin tarkastusmenetelmiiin.

Tutustu monipuolisiin palveluihimme

Tarkastamme, korjaamme ja huollamme peltikatot, kuparikatot, huopakatot ja tiilikatot – niin isoissa kuin pienissäkin kiinteistöissä. Peltikattoremontti ja huopakattoremontti voidaan tehdä myös ELINKAARIKATTO® -urakkamallilla ylivertaisella 25 vuoden täystakuulla!

Peltikaton maalaus, tiilikaton pinnoitus, kattojen lumenpudotus, vesikourujen saneeraus, sadevesijärjestelmät ja katon turvavarusteet täydentävät palveluvalikoimamme kokonaisvaltaiseksi, jolloin muita sopimuskumppaneita katon kunnossapitoon ei tarvita.

Tutustu palveluihimme »

Käytämme evästeitä (olet hyväksynyt) (olet kieltänyt)

Käytämme oheisia kolmansien osapuolten evästeitä kävijäseurantaan ja markkinointiin sekä siirrämme tietoja EU:n ulkopuolelle kuten Yhdysvaltoihin, mikäli annat tälle suostumuksen klikkaamalla "Hyväksy". Lisätietoa

Google
Kävijäseuranta ja tiedonkeruu markkinointiin
Facebook
Mainontaan liittyvä tiedonkeruu
Microsoft
Mainontaan liittyvä tiedonkeruu
Serviceform
Asiakaspalvelu- ja chatbot-palvelu
Hyväksy
Kiellä
Peru