Konsepti on osoittanut nyt reilun 10 vuoden aikana toimivuutensa enemmän kuin hyvin: näiden suurasiakkaiden yhteensä tuhansissa kiinteistöissä kattojen potentiaaliset ongelmapaikat on voitu havaita säännöllisen seurannan avulla jo ennakkoon, ja seurauksena korjauskustannukset ovat laskeneet merkittävästi.
Kiinteistöjen suuren määrän ei tarvise merkitä suurta määrää katto-ongelmia
Onko vastuullasi kymmenien tai jopa satojen kiinteistöjen vesikatot? Vesivuoto kiinteistön katosta asuinhuoneistoon aiheuttaa ketjureaktion, jonka keskipisteessä on kiinteistömanageri, isännöitsijä tai kiinteistöpäällikkö.
Vahingon sattuessa ilta-, yö-, tai viikonloppuaikaan tilanne monimutkaistuu entisestään. Puheluita ja sähköposteja liikkuu useaan suuntaan, kunnes kuivausyrityksen, kattourakoitsijan ja sisäremonttien tekijät sekä sijaisasuntojen tarjoajat on saatu hoitamaan omia tehtäviään asiassa. Kustannukset kiinteistönomistajalle ovat usein merkittävät ja vastuuhenkilön työaikaa kuluu paljon.
Suuri kiinteistömäärä – paljon erilaisia kattotyyppejä ja katemateriaaleja
Kun kiinteistömanagerilla, isännöitsijällä tai kiinteistöpäälliköllä on hoidettavana usein suuri määrä kiinteistöjä, tarkoittaa se useimmiten myös sitä, että näissä kiinteistöissä on paljon erilaisia kattotyyppejä ja katemateriaaleja.
Kattojen ylläpitoa ei kannata jättää tavanomaisen kiinteistöhuollon hoidettavaksi, vaikka kohdalle sattuisi toimija, joka todella kävisi katolla säännöllisesti. Miksi ei? Koska katto on rakennuksen viides ja tärkein julkisivu, eli koko kiinteistön kunnossapidon kannalta se oleellisin rakenne, joka tulisi ehdottomasti pitää aina kunnossa.
Ja koska kaikilla katemateriaaleilla on erityispiirteensä, jotka edellyttävät kattoalan ammattilaisiltakin tapauskohtaista erityisosaamista. Konesaumatun rivipeltikaton tekeminen ja korjaaminen ovat erityistä peltisepän ammattitaitoa vaativaa työtä. Vain kermikattojen eristämisen taitavat bitumieristäjät hallitsevat taidot, joilla tasakatoistakin saadaan vedenpitäviä. Jo pelkkä katon oikeanlainen ja luotettava tarkastaminen vaatii tarkastajalta erityisosaamista ja perehtyneisyyttä kullekin katemateriaalille ja kattotyypille oli kyseessä sitten harjakatto, taitekatto, tasakatto, aumakatto tai mansardikatto.
Koulutetun, ammattitaitoisen kattotarkastajan merkitys?
Kattotutkalla kattotarkastukset hoitaa oma valtakunnallinen, kattojen korjauksista riippumaton yksikkö, jossa työskentelee vakituisesti parisenkymmentä kattojen kuntotarkastuksen ammattilaista. He ovat erityyppisten kattojen tekemisen ammattilaisia, jotka on koulutettu myöhemmin tarkastajiksi. Näin varmistamme sen, että meiltä löytyy osaavat tarkastajat jokaiselle katemateriaalille ja kattotyypille.
Tämä on myös asiakkaan kannalta aivan keskeinen seikka, sillä tarkastusten pohjalta korjataan, uusitaan ja huolletaan kattoja. Suurasiakkaiden kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että kattotarkastusten perusteella tehdään merkittäviä ratkaisuja, kun puhutaan jopa miljardiluokan kiinteistöomaisuuksien katoista. Tällöin on - tai ainakin pitäisi olla - todella väliä sillä, miten katon tarkastus tehdään ja kuka sen tekee.
Tekoäly auttaa kiinteistövastaavaa kattojen tilanteiden seurannassa
Asiakkuuden hoidossa keskeisessä osassa on aina ollut tiedon tuottaminen asiakkaan tarpeisiin. Kun suurasiakkaan kiinteistöille tehdään vuosittain satoja kattotarkastuksia, on syntyvä tietomäärä valtava. Yksittäisten tarkastusten on oltava tarkkaan laadittuja ja noudatettava sitä linjaa, mikä on yhdessä asiakkaan kanssa sovittu. Siitä huolimatta useinkaan asiakkaan aika ei riitä tutkimaan tarpeeksi perusteellisesti kaikkia raportteja kuvineen ja teksteineen.
Raportointimenetelmät ajantasaiseen kattojen seurantaan
- Kaikki tarkastusraportit, tehdyt korjaustyöt ja huoltokäyntien raportit siirtyvät tietokantaan.
- Tietoa voidaan suodattaa tekoälyä hyödyntämällä ja tilastoida juuri asiakkaan haluamalla tavalla.
- Kiinteistöjen kunnossapidosta vastaava henkilö saa tarvittaessa yhdellä vilkaisulla tietoonsa kattojen nykykunnon, budjetointitarpeet ja kaikki muut oleelliset tiedot.
Kokonaiskustannukset hallintaan
Vesikattojen tarkastaminen, korjaaminen ja huoltaminen maksaa siinä missä kaikki muukin kiinteistöjen kunnossapito. Sitä tosiasiaa ei pääse pakoon. On kuitenkin hyvä muistaa, että esimerkiksi vesivahingon sattuessa maksetaan katon korjauksen lisäksi aiheutuvat kiinteistön muiden osien, kuten vaikka huoneistojen korjaukset.
Jotta kattojen aiheuttamat kokonaiskustannukset saadaan hallintaan, on keskityttävä ennakointiin. Suurtenkin kiinteistömäärien kohdalla lähdemme liikkeelle siitä, että jokainen katto tulee aivan aluksi tarkastaa ammattilaisen tekemänä, jotta sekä asiakkaalle että meille katon ylläpitäjänä saadaan oikea tieto siitä, mikä on katon todellinen tilanne.
Tarkastuksista syntyy kiinteistökohtainen katon PTS-suunnitelma, jossa määritellään tarvittavat toimenpiteet aikataulutettuna tuleville vuosille kiireellisyyden mukaisesti. Kattojen PTS-suunnitelmat helpottavat asiakkaan työtä mm. kiinteistöjen kunnossapidon budjetoinnissa, ja tarkastukseen käytetty raha maksaa itse itsensä takaisin säästyneinä korjauskustannuksina.
Tarkastusten, PTS-suunnitelmien ja ajantasaisten seurantamenetelmien ansiosta budjetoinnit ylittäviä kiireellisiä, ennakoimattomia vesikattoremontteja ei jatkossa enää tule. Jo yksittäisestä isosta
kattourakasta ennakoinnilla saavutettu kustannussäästö voi olla niin suuri, että sillä katetaan koko suuren kiinteistökannan kattojen tarkastustoiminta vuositasolla.
Kattojen ylläpito suurelle kiinteistömäärälle - mihin kiinnittää huomio?
Niin yksittäisen kiinteistön katolle kuin suurten kiinteistömäärien kattojen ylläpitoonkin kannattaa valita kokenut ja laadukas, vakavarainen, pitkäjänteisesti toimiva sekä toimintaansa jatkuvasti kehittävä kattoalan yritys. Tämän pitäisi olla lähtökohta.
Sitten kun tarkastellaan suurten kiinteistömäärien kattojen ylläpitoa, pitäisi edellä mainittujen lisäksi katsoa, pystyykö yritys tarjoamaan kaikki ne palvelut, joita asiakkaan kiinteistökannassa olevat katot edellyttävät.
Esimerkiksi löytyykö "yhdeltä luukulta" kaikki katemateriaalit osaava tarkastus- ja korjaustoiminta, ovatko yrityksen resurssit riittävät tarkastaa ja ylläpitää vaikkapa ympäri Suomea sijaitsevien kiinteistöjen kattoja tai millainen raportointi- ja seurantajärjestelmä asiakkaalla on mahdollista saada tueksi kiinteistöjen kattojen hallintaan?
Haluatko kuulla lisää?
Jouni Ahvenvaara
markkinointijohtaja
040 8315 835
jouni.ahvenvaara(at)kattotutka.fi