Palvelut / Kattoremontti / Katto valmiina aurinkopaneelien asennukseen

Katto valmiina aurinkopaneelien asennukseen

Lue Kattotutka-lehden artikkeli Kuusamon Prisman kattoremontista, jonka myötä katolle saadaan asennettua aurinkopaneelit.

Kuusamon Prisman katto uusittiin – edellytys aurinkopaneelien asennukselle

Kuusamon Prisman yli 20 vuotta vanha katto uusittiin, jotta aurinkopaneelit saadaan asennettua katolle kestävästi ja turvallisesti.

Kattotutka-lehden haastattelussa Koillismaan Osuuskaupan talousjohtaja Esa Niinisalo (kuvassa oikealle) sekä Kattotutka Rovaniemen projektipäällikkö Jukka Kurunlahti (kuvassa vasemmalla).

 

Kuusamon Prisman kattoremontti ennen aurinkopaneelien asennusta

Valmiina aurinkopaneelien asennukseen

S-ryhmän tavoitteena on olla oman toiminnan osalta hiilinegatiivinen vuonna 2025, mikä tarkoittaa muun muassa aurinkoenergian tehokasta hyödyntämistä. Tänä vuonna S-ryhmän kiinteistöihin asennetaan noin 10 000 aurinkopaneelia eri puolilla Suomea. Koillismaan osuuskauppa on luonnollisesti mukana urakassa.

– Prisma Kuusamon katolla on jo 350 aurinkopaneelia ja ensi kesänä on tarkoitus tuplata tämä määrä, kertoo Koillismaan Osuuskaupan talousjohtaja Esa Niinisalo.

Aurinkopaneelien asentaminen vaatii kuitenkin kunnollisen katon. Ammattilaisten onkin syytä tarkistaa katon kunto ennen paneelien asennusta. Tämä ohje pätee kaikkiin kattovarustuksiin.

Prisma Kuusamo on valmistunut vuonna 2001 ja sitä on laajennettu 2010. Kiinteistön koko on noin 7 000 neliötä. Kattorakenne on teräsbetonipalkkirunkoinen tasakatto, jossa vedeneristeenä on kaksinkertainen bitumikermi.

– Laajennusosalle paneelit asennettiin pari vuotta sitten. Silloin todettiin, että 20 vuotta sitten valmistuneelle katon osalle ei kannattanut asentaa paneeleja, koska kermit olivat jo uusimisen tarpeessa, Niinisalo kertoo.

Kattotutka voitti katon uusimisesta järjestetyn tarjouskilpailun.

– Tosin olemme tehneet Kattotutkan kanssa yhteistyötä jo useita vuosia, Niinisalo toteaa.

Koko katto uusittuna

Kattotutkan Prisman urakkaan kuului noin 5 500 neliötä kattoa.

– Vanha kermi ja pintavilla purettiin sekä asennettiin uusi pintavilla ja kaksinkertainen bitumikermi-kate, kertoo Kattotutkan projektipäällikkö Jukka Kurunlahti.

Urakka kesti viisi kuukautta.

– Työ sujui hyvin ja joustavasti. Myymälä toimi koko ajan normaalisti. Osa töistä tehtiinkin öisin, jotta melu ei haitannut asiakkaita, Niinisalo kertoo.

– Katon täytyy olla kunnossa, koska paneeleiden asennuksen jälkeen katon uusiminen ja korjaaminen on haastavampaa, Kurunlahti korostaa.

– Nyt katto on kauttaaltaan uusittu eristeitä myöten ja aurinkopaneeleiden asennusta on tarkoitus jatkaa ensi keväänä yhteistyössä S-voima OY:n kanssa, Niinisalo toteaa.

Niinisalon mukaan katon kantavuus sekä lumi- ja tuulikuorman kesto on huomioitava.

– Paneeleita ei kiinnitetä kiinteästi kattoon, vaan irtopainoilla. Niitä täytyy olla riittävästi, jotta kovakaan myrskytuuli ei vie paneeleita mennessään. Mikäli katolta on tarkoitus pudottaa lumia talvella, on paneeleiden väliin jätettävä riittävät lumenpudotuskaistat.

– Katosta huolehditaan osana normaalia kiinteistönhuollon toimintaa. Vaativimmissa hankkeissa käännymme aina kattoasioihin erikoistuneiden ammattilaisten puoleen, Niinisalo kertoo.

Aktiivista yhteistyötä

Esa Niinisalon mukaan yhteistyö Kattotutkan kanssa on sujunut erittäin hyvin.

– Yhteydenpito on ollut aktiivista ja Prismankin hanke saatiin valmiiksi budjetin ja sovitun aikataulun puitteissa.

– Olemme käyttäneet Kattotutkan asiantuntemusta muun muassa hankalasti löytyvien vuotojen paikantamisessa ja korjaamisessa. Lisäksi Kattotutka on tehnyt Osuuskaupalle viime vuosien aikan useita pienempiä kattokorjauksia, muun muassa viime vuonna S-market Joki-Jussiin Taivalkoskelle ja Sale Korvatunturiin Savukoskelle.

– Kattotutka palvelee joustavasti Koillismaalla ja Itä-Lapissa ja sen työntekijät pystyvät totetuttamaan ammattitaidolla vaativatkin hankkeet. Lisäksi tarkastuksista saadaan aina kattavat raportit valokuvineen ja korjaussuosituksineen.

 

Teksti: Lenna-Kaisa Simola
Kuva: Keijo Lehtimäki

Julkaistu alunperin Kattotutka 2023 -lehdessä

Käytämme evästeitä (olet hyväksynyt) (olet kieltänyt)

Käytämme oheisia kolmansien osapuolten evästeitä kävijäseurantaan ja markkinointiin sekä siirrämme tietoja EU:n ulkopuolelle kuten Yhdysvaltoihin, mikäli annat tälle suostumuksen klikkaamalla "Hyväksy". Lisätietoa

Google
Kävijäseuranta ja tiedonkeruu markkinointiin
Facebook
Mainontaan liittyvä tiedonkeruu
Microsoft
Mainontaan liittyvä tiedonkeruu
Serviceform
Asiakaspalvelu- ja chatbot-palvelu
Hyväksy
Kiellä
Peru