Palvelut / ELINKAARIKATTO® / ELINKAARIKATTO® 1970-luvun rivitaloyhtiöön

ELINKAARIKATTO® 1970-luvun rivitaloyhtiöön

Kattotutka toteutti kattoremontin kesällä 2019 täydellä 25 vuoden takuulla ja ylläpitosopimuksella.

ELINKAARIKATTO® rivitaloyhtiöön Helsingissä

Asunto Oy Vartiopenkereen rakennukset saivat Kattotutkan vuonna 2019 tekemässä ELINKAARIKATTO® -kattoremontissa päälleen uuden pitävän huopakatteen 25 vuoden täystakuulla ja säännöllisillä vuosihuolloilla.

Katso lisää referenssikuvia kohteesta »

ELINKAARIKATTO® – As Oy Pengerkatu, Helsinki

Helsingissä 1970-luvun taloyhtiöön uusittiin ELINKAARIKATTO®:na kermikatto


Helsinkiläisessä As Oy Vartiopenger -nimisessä taloyhtiössä on kolme 1970-luvun alkupuolella rakennettua yksitasoista rivitaloa, joissa on yhteensä 13 asuinhuoneistoa. Rakennukset sijaitsevat tien päässä rinteessä, kallioisella tontilla, mikä luo pihapiiriin rakennusten välille erilaisia tasoja. Kolmessa rakennuksessa on yhteensä 1500 m2:n verran kattopinta-alaa.

- Alkuperäisessä katossa on ollut hyvin loiva kaato,mutta katto on saneerattu 1980-luvun lopulla, jolloin siihen on tehty 20 cm korotus ja katto on muutettu harjakatoksi. Kattoa on huollettu vuosikymmenten aikana eri tavoin, ja aikoinaan kun olimme vielä nuoria, niin mm. kaikki katon läpiviennit on käyty läpi omatoimisesti taloyhtiöväen toimesta, sanoo vuodesta 1982 taloyhtiössä asunut hallituksen puheenjohtaja Jorma Lahtinen.

- Meitä hiukan yllättikin se, että alusrakenteet olivat niinkin hyvässä kunnossa. Tämä Jorman mainitsema seikka, että kattoa on huollettu, on varmasti osaltaan vaikuttanut siihen, toteaa kermikattoprojektien aluepäällikkö Jouko Saukonoja Kattotutkan Helsingin toimipisteestä.

Kattovuoto paikannettiin messuiltakin tutulla SLD-tarkastusmenetelmällä

Vuonna 2017 taloyhtiössä ilmeni kattovuoto, joka havaittiin vuodon näkyessä yhdessä huoneistossa. Vuodon paikantamiseen piti saada nopeasti ulkopuolinen ammattilainen avuksi.

- Vierailen säännöllisesti erilaisissa kiinteistöalan messutapahtumissa ja Kattotutkan SLD-tarkastuksen demoesitykset messuilta olivat jääneet mieleeni. Tilasimme tuolloin katolle SLD-tarkastuksen, jotta vuotokohta ja sen aiheuttaja saataisiin selville, kertoo puheenjohtaja Lahtinen.

- Kuntotarkastajamme tarkasti katon tasakattojen tarkastamiseen kehitetyllä SLD-laitteistollamme ja totesi kermikatteen olevan sinällään ehjän, mutta kylläkin jo muutaman vuoden sisällä elinkaarensa päässä. Vuotokohta saatiin toki myös paikannettua yhden tiilihormin peltivuorauksen saumaan, josta vesi oli päässyt vuotamaan rakenteisiin saakka. Tämä akuuttivuoto paikattiin ja samalla tarkastusraportissa taloyhtiölle kerrottiin reilusti, mikä on koko katteen jäljellä oleva elinkaari, muistelee Kattotutkan aluepäällikkö Saukonoja tilannetta.

Tarkastusraportin mukaan katteen uusiminen olisi edessä joka tapauksessa 2-5 vuoden sisällä. Tämän lausunnon pohjalta taloyhtiössä ryhdyttiin pohtimaan kattojen uusimisen aikataulua toden teolla.

- Aina demokraattiseen taloyhtiön päätöksentekoon mahtuu monenlaisia näkemyksiä asiasta ja on hyvä, että keskustelua syntyy niin pienistä kuin näistä suuremmistakin asioista. Puheenjohtajan roolissa tein lopulta keskusteluiden jälkeen esityksen, että nyt pitää ryhtyä toimeen ennen kuin ilmaantuu lisää kalliita huoneistoihin saakka ulottuvia vuototilanteita muidenkin katolla olevien tiilihormien kohdalla. Myös katteen jäljellä olevan lyhyen elinkaaren myötä olisi ollut odotettavissa lisäongelmia ennemmin tai myöhemmin, sanoo Jorma Lahtinen.

- Jorman näkemys nopeasta tarpeesta toimia katon suhteen sai myöhemmin lisävahvistusta, kun kattoremontin yhteydessä selvisi, että rakennusten jokainen ilman piipunhattua ollut tiilihormi oli ajan saatossa murentunut yläosistaan "jauhoksi". Hormien yläosat muurattiinkin remontin yhteydessä kokonaan uusiksi. Tämä seikka ei kuitenkaan ollut vielä tuolloin remonttipäätöstä tehtäessä tiedossa, Saukonoja muistuttaa.

Uusien kermikatteiden lisäksi muurattiin tiilihormien yläosat uusiksi ja uusittiin mm. läpivientien pellitykset, kattovalokuvut sekä alipainetuulettimet

Remontin suunnitteluun haluttiin mukaan kattourakoitsijan näkemykset

Taloyhtiössä oli jo vuoden 2018 aikana pyydetty joitakin kustannusarvioita muilta kattourakoitsijoilta. Keskustelua oli käyty erilaisista remontin toteutustavoista sekä myös siitä, että pitäisikö samassa yhteydessä tehdä mahdollisesti lisälämmöneristystä yläpohjaan.

- Alkuvuodesta 2019 taloyhtiön isännöitsijä Timo Salminen Isännöinti- ja laskentapalvelu ILP Oy:stä otti minuun yhteyttä ja kävimme isännöitsijän ja puheenjohtajan kanssa tarkempaa keskustelua eri vaihtoehdoista katon uusimiseksi. Yhdessä totesimme, että mm. lisälämmöneristäminen on turhaa, sillä tässä tapauksessa sille olisi mahdotonta määritellä takaisinmaksuaikaa, eli tietoa siitä, missä ajassa lisäkustannus olisi kääntynyt hyödyksi taloyhtiölle. Sekä taloyhtiö että isännöitsijä halusivat meidät kattourakoitsijana mukaan suunnittelemaan mahdollista katon uusimista. Tein suunnitelman ja esityksen meidän uudenlaisen ELINKAARIKATTO® -urakkamallin pohjalta, koska koin sen palvelevan taloyhtiötä pitkällä tähtäimellä tavanomaista kattoremonttia paljon paremmin, kertaa aluepäällikkö Saukonoja Kattotutkalta.

ELINKAARIKATTO® -urakkamalli osoittautuikin jo jollain tapaa ennalta tutuksi sekä puheenjohtajalle, että isännöitsijälle.
- Jorma oli tutustunut siihen Korjausrakentaminen-messuilla ja itse luin siitä ensimmäistä kertaa Kattoposti-lehdestänne, mainitsee isännöitsijä Timo Salminen.

- Koimme erittäin merkittävänä asiana sen, että Jouko auttoi meitä remontin suunnittelussa jo ennen kuin mitään päätöksiä urakoitsijasta oli edes tehty. Kun itsellänikin on jotain teknistä tietoa kattoremonttien toteutuksesta, niin oli vaivatonta keskustella aiheesta ammattilaisen kanssa, puheenjohtaja toteaa.

Myös isännöitsijä näkee kattourakoitsijan mukanaolon suunnitteluvaiheessa positiivisena asiana:
- Valitettavan usein suunnittelijan pöydältä tulee ehdotuksia, joissa jopa ylikorjataan. Siksi käytännön tekemisessä päivittäin mukana olevan urakoitsijan näkemykset kannattaa kyllä huomioida. Kaiken lisäksi Saukonojan Jouko Kattotutkalta tuli esittelemään yksityiskohtaisen suunnitelman taloyhtiön hallitukselle, mikä oli todella hyvä juttu, isännöitsijä Salminen lisää.

ELINKAARIKATTO® -urakkamalli nähtiin kannattavimmaksi tavaksi

Taloyhtiöllä oli tahtotila saada kattoremontti teetettyä kesän 2019 aikana. Koska edelliseltä vuodelta oli olemassa muiden urakoitsijoiden antamia kustannusarvioita, päädyttiin taloyhtiössä vertailun jälkeen esittämään huhtikuussa pidetylle yhtiökokoukselle Kattotutkan antaman tarjouksen hyväksymistä.

- Sain kutsun tulla esittelemään suunnitelmat ja tarjouksen vielä suoraan yhtiökokoukselle. Koen, että se oli tärkeä osa tätä kokonaisuutta, varsinkin kun kyse oli uudenlaisesta, pitkäntähtäimen palvelumallista pelkkään kattourakkaan verrattuna. Ihmiset saivat vapaasti kysyä heitä askarruttavista asioista kattoremonttiin liittyen ja pystyin kertomaan heille vastaukset, täsmentää aluepäällikkö Jouko Saukonoja.

Yhtiökokous näki keskustelun jälkeen Kattotutkan tarjoaman ELINKAARIKATTO® -urakkamallin taloyhtiön kannalta kaikin puolin kannattavimmaksi tavaksi toteuttaa tarvittava katon uusiminen, ja päätyi siihen.

- Näin jälkikäteen sanottuna, päätös oli juuri oikea kaikilla mittareilla, mutta haluan erikseen nostaa esille, että loppulaskun jälkeenkin saatoin todeta tämän ratkaisun olleen verrokkeihin nähden kannattavin meille, iloitsee hallituksen pj. Jorma Lahtinen.

Hyvin valmisteltu kattoremontti valmistui jopa hieman etuajassa

As Oy Vartiopenkereen kolmen rivitalon kattojen uusimistyöt käynnistyivät toukokuun 2019 alkupuoliskolla vanhojen kermikatteiden poistamisella, jonka jälkeen päästiin tutkimaan, missä kunnossa vanha alusrakenne on.

- Alusrakenteena oli ponttilaudoitus, ja se oli yhtä yksittäisen nurkkausen lahokorjausta vaatinutta kohtaa lukuunottamatta kaikin puolin kunnossa. Kaikki vesikaton läpivienteihin liittyvät vanhat pellitykset purettiin ja uusittiin. Tässä yhteydessä oltiin jo sen vuoden 2017 kattovuodon perusteella osattu alustavasti varautua siihen, että muurattujen tiilihormien osalta voi löytyä vastaavia yllätyksiä. Asian laajuus selvisi kuitenkin tosiaan vasta sitten remontin yhteydessä, kun vanhat hormien pellitykset päästiin purkamaan. Kaikki tiilihormit kunnostettiin lopulta lisätyönä ennen uusien pellityksien asentamista, kertaa aluepäällikkö Saukonoja.

Remontin yhteydessä huoneistojen välisten palokatkojen eristevillat tarkastettiin ja päädyistä voitiin nähdä kattorakenteiden alaosan olevan kunnossa. Lisäksi uusittiin kattovalokuvut sekä alipainetuulettimet. Taloyhtiölle oli tärkeää, että sadevesikourujen kiinnitykset olivat ulkopuoliset, ja uudet sadevesijärjestelmät asennettiin tämän toiveen mukaisesti. Lopuksi uudeksi katteeksi asennettiin Kattotutkan kermikattoasentajien ammattitaidolla kestävä ja tiivis kermikate.

Sadevesikourut asennettiin taloyhtiön toiveiden mukaisesti ulkopuolisilla kannakkeilla.

Hyvin hoidettu pieni reklamaatio varmisti kiitettävän työn

Kattoremontti valmistui jopa hieman etuajassa heinäkuun puolivälissä, mutta lomien vuoksi vastaanottotarkastus pidettiin heinäkuun lopussa.

- Taloyhtiön autokatos ei sisältynyt urakkaan, mutta taloyhtiö halusi sinne myös uudet vesikourut, jotka toki teimme kun paikalla olimme. Tässä yhteydessä huomattiin autokatoksen kantavien palkkien lahovauriot, jotka korjattiin, kertoo Saukonoja.

- Kaikki sujui remontissa oikein mallikkaasti, työn laatu on kiitettävää ja kustannukset pysyivät kurissa. Myös lisätyöt olivat tämän kokoiseen projektiin nähden varsin pienet, vaikka murentuneet hormit tulivatkin tuossa laajuudessa yllätyksenä kaikille osapuolille. Voin kyllä suositella Kattotutkaa myös muille talo- ja kiinteistöyhtiöille, kehuu työmaan valvojana toiminut Arto Kauppinen Rakennuttajakaari Oy:stä.

- Teimme ennen vastaanottotarkastusta osakkaille kyselyn, eikä yhtään huomautusta tullut. Myös tiedotus toimi hyvin taloyhtiösivun kautta, eli isännöitsijän näkökulmasta remontti eteni todella hienosti, lisää isännöitsijä Timo Salminen.

- Oli ilo seurata henkilökohtaisesti kattoremontin edistymistä, kun kaikesta näki, että nyt on ammattilaiset asialla. Työmaakokoukset sujuivat hyvässä hengessä, ja saimme upeat uudet katot taloyhtiöömme. Lisäksi yksi pieni reklamaation aihekin hoidettiin Joukon toimesta esimerkillisesti, kiittää puheenjohtaja Lahtinen ja kertoo tapauksesta tarkemmin:

- Osakaskyselyä tehtäessä oli loma-aika, ja siitä johtuen saimme yhden palautteen vasta kyselyn jälkeen. Palaute koski pientä painaumaa vesikourussa erään asunnon sisäänkäynnin kohdalla. Haitta oli esteettinen, mutta ymmärrettävän häiritsevä juuri näkyvän sijaintinsa vuoksi. Soittelin asiasta Joukolle, joka tuli käymään peltipuolen työnjohtaja mukanaan, ja yhdessä totesivat kourun olevan sen näköinen, että se pitää ilman muuta vaihtaa uuteen. Ja niin tekivätkin. Täydet pisteet reklamaation hoitamisesta, tulipahan sekin puoli Kattotutkan toiminnasta testattua.

ELINKAARIKATTO® -urakkamallille vahvat suositukset eri osapuolilta

- Minusta on hienoa, että kiinteistöjen remontteihin ja kunnossapitoon kehitetään uudenlaisia toimintamalleja, joissa hyödynnetään olemassa olevaa tietotaitoa. Pidän ELINKAARIKATTO® -urakkamallia malliesimerkkinä sellaisesta ja voin kyllä ehdottomasti suositella sitä, kehuu valvoja Arto Kauppinen ja kannustaa vielä kaikkia taloja kiinteistöyhtiöitä: - Haluaisin korostaa katon oikea-aikaisen kunnossapidon merkitystä koko kiinteistön kannalta. Olkaa hyvissä ajoin liikkeellä, teettäkää kuntotutkimuksia faktatiedon saamiseksi ja toimikaa myös sen faktatiedon pohjalta luottaen ammattilaisiin, ennen kuin katto vuotaa.

- Hyvin sujunut suunnittelu- ja toteutusvaihe sekä nyt käynnissä oleva 25 vuoden takuuaika täydennettynä säännöllisellä vuosihuollolla vievät meiltä taloyhtiöpäättäjiltä kattohuolet pois pitkäksi aikaa. Kyllä hinta ja takuuaika merkitsivät ainakin meille todella paljon ja myös se, että urakoitsija on pitkään toiminut ja vakavarainen toimija. Olen jo kollegoilleni ja tuttavilleni vahvasti suositellut Kattotutkaa ja ELINKAARIKATTO® -mallia, toteaa hallituksen puheenjohtaja Jorma Lahtinen.

- Olen Arton kanssa täsmälleen samaa mieltä, että tämän tyyppiset uudenlaiset toimintamallit ovat tervetulleita niin taloyhtiöiden kuin isännöitsijöidenkin näkökulmasta. Tällainen urakkamalli tuo helppoutta ja turvaa taloyhtiölle, kun takuuaika on pitkä ja takuuehdot selkeät. Palveluun sisältyvä huoltosopimus varmistaa katon kunnossapidon, ja sen kiinteä vuosihinta helpottaa puolestaan budjetointia isännöitsijän näkökulmasta. Ilman muuta voin suositella, toteaa isännöitsijä Timo Salminen.

- Myös Kattotutkan näkökulmasta projekti onnistui erinomaisesti. Muistuttaisin, että vaikka ELINKAARIKATTO® -urakkamalli on KVR-pohjainen urakkamalli, niin tilaajalla on aina mahdollisuus käyttää ulkopuolista valvojaa. Tässäkin projektissa käytettiin todella ammattitaitoista valvojaa, jonka kanssa yhteistyö sujui todella hyvin. Kuten toki kaikkien osapuolten kesken, Saukonoja sanoo.

Katso lisää referenssikuvia kohteesta »

Teksti: Heikki Sulkala
Kuva: Ilmavaltiaat ja Heikki Sulkala

Julkaistu alunperin Kattoposti 2020 -lehdessä

Käytämme evästeitä (olet hyväksynyt) (olet kieltänyt)

Käytämme oheisia kolmansien osapuolten evästeitä kävijäseurantaan ja markkinointiin sekä siirrämme tietoja EU:n ulkopuolelle kuten Yhdysvaltoihin, mikäli annat tälle suostumuksen klikkaamalla "Hyväksy". Lisätietoa

Google
Kävijäseuranta ja tiedonkeruu markkinointiin
Facebook
Mainontaan liittyvä tiedonkeruu
Microsoft
Mainontaan liittyvä tiedonkeruu
Serviceform
Asiakaspalvelu- ja chatbot-palvelu
Hyväksy
Kiellä
Peru